QUÈ ÉS L’ANTROPOLOGIA MÈDICA?

Posted in Antropologia
at 2016.06.01
With 0 Comments

És l’estudi de la representació de la malaltia, el paper dels terapeutes  i les pràctiques terapèutiques que fan servir des de els tipus de rituals de curació; estudiats pel sistema sociocultural en el qual operen.

Cada societat, cada cultura percep de manera diferent la malaltia, la salut i la curació. En alguns casos, aquestes percepcions poden ser un obstacle per a la prevenció i el tractament de la malaltia.

Les accions de la GPA en el camp de l’antropologia tenen per objectiu reforçar la comprensió de com les malalties que es poden prevenir amb vacunes i són percebuts i tractats a tot el món.

antropologia biologica

Antropologia mèdica és una branca de l’antropologia social que neix a partir de l’estudi de les creences i rituals relacionats amb la salut i la descripció de la variació biològica en els éssers humans. Avui dia, els antropòlegs metges estan interessats en una àmplia gamma de temes, incloent les bases culturals de la salut, distribució de la malaltia, les creences i pràctiques relacionades amb la salut.

La antropologia clínica aplica els conceptes i mètodes de l’antropologia mèdica en la relació entre el pacient i el cuidador, el procés de diagnòstic, l’adherència al tractament, les expectatives del pacient, i la satisfacció dels pacients i dels cuidadors.

Donada la creixent diversitat de pacients, es fa cada vegada més important per als metges a comprendre els factors socials i culturals que influeixen en la seva salut i cura. En un context multicultural, l’atenció mèdica centrada en el pacient planteja els seus propis desafiaments i exigeix que els metges tenen una “competència cultural clínica”, és a dir, que adoptin un comportament adequat i tenir coneixements i tècniques apropiades. Els conceptes i perspectives de l’antropologia mèdica ajuda a identificar la naturalesa transcultural de la consulta mèdica i dissenyar i implementar procediments per garantir una supervisió mèdica assenyada.

Dos enfocaments diferents: l’antropologia interpretativa crítica i l’antropologia aplicada.

Antropologia interpretativa

Per l’antropologia de la salut clàssica (l’antropologia interpretativa), que se centra en la parla, representacions indígenes ( “interpretació popular”), no hi ha un propòsit particular, més enllà de la comprensió de la societat. Es entendre l’experiència de la malaltia des de la perspectiva del pacient (“narrativa mèdica”).
L’antropologia crítica és animada per un propòsit en particular, per entendre les causes dels canvis, els canvis socials i el seu impacte en la salut, per millorar les condicions de salut de les persones. Qüestió de justícia social.

Antropologia aplicada

Antropologia Aplicada (salut, educació, medi ambient …) es refereix a diverses característiques, en resposta a una sol·licitud (per exemple, ONG) que vol aconseguir un projecte a l’estranger  amb poblacions estrangeres. Es tracta d’adaptar aquest coneixement a les característiques culturals d’aquests països.